Aardappels 2023 zijn gerooid

De aardappels zitten in de schuur! De loods naast de loods waar het sanitair en de recreatieruimte in zit, is onze loods voor aardappelopslag. De loods is geïsoleerd en voorzien van een systeem waarmee we de aardappels in goede conditie kunnen houden, vanaf het moment dat ze in de schuur zitten. En dat moment is nu aangebroken.

Het is altijd afwachten wanneer de aardappels gerooid kunnen worden; als ze volgroeid zijn, voldoende afgestorven zijn en als de kwaliteit goed is. En als het zover is, is het altijd even spannend wannéér we gaan rooien. Van grootste invloed is het weer. Niet te warm, niet te koud, vooral geen regen en de grond mag niet te droog zijn (dan zouden de kluiten de aardappels beschadigen) maar ook niet te nat. En als je denkt dat het het juiste moment is om te rooien, dan moet je zorgen voor voldoende personeel en voor een rooier (een aardappelrooier hebben we niet zelf, daarvoor doen we een beroep op de loonwerker). Maar het is allemaal weer gelukt; de aardappels, oogst 2023, zitten in de schuur.

De aardappelrooier brengt de gerooide aardappels over, vanuit de rooier naar onze kar.
De kar met aardappels wordt overgebracht naar de stortbak. In de kar achter de (derde) trekker komt grond die met de aardappels mee komt, terecht. Dat brengen we weer terug naar het land.
Vanuit de stortbak gaan de aardappels via de gele uitschuifbare duoband naar de rode ‘hallenvuller’, die in hoogte verstelbaar is waardoor de aardappels gelijkmatig over de ruimte verdeeld kunnen worden.
Dit bericht werd geplaatst in akkerbouw, camping, weer en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie