Wandelen in natuurgebied Oranjezon

Heerlijk wandelen in de natuur doe je in Oranjezon, 5 kilometer vanaf Molenperk. Geniet van het uitzicht vanaf de hoge duintoppen en bespied de damherten en reeën in de duinvalleien. In natuurgebied Oranjezon maak je een gevarieerde wandeling door bossen, struwelen, duinvalleien en over duintoppen.

Door de variatie in het landschap komen er veel verschillende planten en dieren voor. Er komen alleen al meer dan 200 verschillende soorten vogels voor. Ook groeien er veel planten, waaronder zeldzame soorten. Want een natuurgebied zo vlak bij de kust, met zo’n gevarieerde ondergrond waar ook nog eens zoet water aanwezig is, komt heel weinig voor.

Damherten (m) met een imposant gewei. De foto is gemaakt door een campinggast van Molenperk.

Grazers

Wandelend door Oranjezon is er een grote kans dat je grote grazers tegen komt. Bijvoorbeeld reeën en damherten. Laatstgenoemde zitten sinds de inundatie van 1944 in het gebied nadat de hekken van een nabijgelegen hertenkamp open werden gezet. Inmiddels zijn ze gewend aan bezoekers en laten ze zich gemakkelijk bekijken. Om te voorkomen dat het gebied dicht groeit, grazen er konikpaarden en herefordrunderen vrij rond. Ze houden de begroeiing kort en gevarieerd. 

Waterwinning

De gemeente Middelburg kocht het duingebied Oranjezon in 1889 om er schoon drinkwater te winnen. In de stad heersten namelijk cholera en tyfus. Men groef waterwinputten en kanalen om het zoete grondwater op te kunnen pompen. De waterwinning is gestopt in 1995, maar een deel van de kanalen is nog aanwezig. De gebouwen bij de ingang van het natuurgebied herinneren nog aan het oude pompstation van de waterleidingmaatschappij.

De kanalen herinneren aan het feit dat het gebied bijna honderd jaar dienst deed voor waterwinning.

Praktische informatie

  • Adres: Koningin Emmaweg 22 in Vrouwenpolder. Dat is tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle.
  • Parkeren kan op de parkeerplaats (betaald parkeren). Je fiets stal je bij de entree van het gebied.
  • Vanaf de parkeerplaats is het ca. 300 meter lopen naar de entree van het natuurgebied.
  • Een kaartje kopen is verplicht à 1,- per persoon.
  • Er zijn 4 routes uitgezet; de bosroute (4 km), de damhertenroute (6,5 km), de parnassiaroute (4,5 km) en de torenroute (2,5 km).
  • Honden zijn niet toegestaan.
  • Het gebied  is toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.
  • Iets eten of drinken na de wandeling? Dat kan bij Uitspanning Oranjezon, naast de  parkeerplaats.
  • Er zijn regelmatig rondleidingen onder leiding van een natuurgids. Zie www.hetzeeuwselandschap.nl, de organisatie die dit natuurgebied beheert.
Dit bericht werd geplaatst in cultuurhistorie, geschiedenis, natuur, omgeving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie