Zeeuwse tradities rond de jaarwisseling

Hoewel oud en nieuw in Zeeland meestal relatief rustig verloopt, werd het oude jaar met veel kabaal uitgeluid en het nieuwe al even enthousiast verwelkomd.

Oudjaar – Sinds 1575 wordt in een groot deel van Nederland nieuwjaar op 1 januari gevierd. De dag daarvoor is oudjaar: de dag om reuzel- of smoutebollen te bakken. Deze krentenbollen werden in gestold varkensvet (reuzel) gebakken. Daarbij werd ‘flip’ gedronken, een kruidige sabayon op basis van bier.

Nieuwjaarsnacht – Dat er in de nieuwjaarsnacht geknald moet worden, is iets van oude tijden. Dat hielp bij het verjagen van kwade geesten. Nu zijn knallende champagnekurken, vuurwerk en blazende scheepshoorns vooral een uiting van feestvreugde en een manier om het moment van twaalf uur te markeren. Het afsteken van vuurwerk raakte overigens pas na de Tweede Wereldoorlog in zwang.

Nieuwjaar – De eerste dag van het nieuwe jaar staat in het teken van het uitdelen van nieuwjaarswensen aan familie, buren en andere bekenden. Ook in vroeger eeuwen kwam deze gewoonte reeds voor. Tradities blijven zich vernieuwen, ook die rond oud en nieuw. Relatief jong is de traditie van de Nieuwjaarsduik, waarbij jong en oud in zwemtenue een duik neemt in het koude zeewater. Geluk als je in Zeeland woont, want er zijn talloze locaties waar je dat kunt doen – als je durft….!

Nieuwjaarsduik in Zeeland. Foto: Dirk-Jan Gjeltema

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s