Canon van Zeeland

Onlangs is er in Zeeland een project opgestart om de Zeeuwse geschiedenis beter te laten zien en beleven (voor de toerist). Ik bedacht me toen dat een aantal jaren geleden een dergelijk initiatief genomen is, met een prachtig resultaat: de canon van Zeeland.

Op deze site vind je per onderwerp een mooi stukje film.

Deze canon vertelt de meest aansprekende en belangrijkste gebeurtenissen in de Zeeuwse geschiedenis. Alles lezen en bekijken gaat wellicht erg veel tijd kosten. Maar als je ‘ns een uurtje over hebt, is het leuk om er wat rond te kijken. Een aantal aansprekende verhalen vind ik:

1540 Westkappelse zeedijk

Mooi om te lezen dat die Westkappelse zeedijk – waar je bij ‘Melis’ de beste friet van Walcheren koopt en dat zittend op de zeedijk op eet, met schitterend uitzicht over de zee – zo’n bewogen geschiedenis heeft. In Westkapelle was een groot deel van de bevolking ‘dijkwerker’ van beroep. Ze vormden een gesloten gemeenschap met eigen regels.

18e / 19e eeuw De Zeeuwse schuur

Als boerin in Zeeland vind ik dit een interessant verhaal. Het gaat over de kenmerkende Zeeuwse schuren. De witte lijnen, onder andere rond deuren, zorgden ervoor dat de boer en de knechten ook in de schemer de ingang wisten te vinden.

1890-1920 Mondriaan in Domburg

Deze schilder werd, evenals bijvoorbeeld Jan Toorop en Jacoba van Heemskerk, geïnspireerd door het ‘Zeeuwse licht’. Nog altijd is dit prachtige licht, weerspiegeld in de zee, aanwezig. Het inspireert de een tot schilderen, het inspireert de ander tot mijmeren, schrijven of ‘vrij zijn’.

Ik hoop niet dat de Canon van Zeeland ondergesneeuwd wordt door nieuwe projecten. Daarvoor is ’t ie té goed. Ik probeer m’n steentje daar aan bij te dragen door regelmatig iets van de Canon voorbij te laten komen op dit blog, onze facebookpagina of materiaal in de recreatieruimte.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in camping, omgeving en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s